درآمد بازرس جوش چقدر است؟
مقدمه
بازرسی جوش از آن شغلهایی است که روزبهروز بر تعداد طرفدارانش افزوده میشود. دلیل این امر را میتوان درآمد بالای بازرسان جوش و داغ بودن بازار کار آنها دانست. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید هر فردی میتواند با گذراندن دوره بازرسی جوش وارد این پوزیشن شغلی شود. در این مقاله میخواهیم به میزان درآمد بازرسان جوش بپردازیم و دربارۀ کلیت این شغل به شما اطلاعات مفیدی بدهیم پس با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
فهرست مطالب
بازرس جوش کیست؟
بازرس جوش، شخص مسئولیست که موظف است کیفیت قطعات جوشکاریشده را مطابق کدها و استانداردهای مشخص تعیین کند.
وظایف بازرس جوش چیست؟
قطعات جوشکاریشده نیازمند بازرسی قبل، حین و بعداز جوشکاری طبق استانداردهای مشخص هستند. برخی از وظایف بازرس جوش در این سه مرحله عبارتاند از:
1. بازرسی قبلاز جوشکاری
- مطالعه و بررسی اسناد کاربردی در پروژه [نقشهها، WPS و...]
- بررسی تایید صلاحیت جوشکار و اپراتور جوشکاری
- بررسی شرایط تجهیزات جوشکاری
- بررسی کیفیت و شرایط فلز مبنا و فلز پُرکننده
2. بازرسی در حین جوشکاری
- بررسی کیفیت هر پاس جوش
- بررسی تمیزکاری بین پاسی
- بررسی درجه حرارت بین پاسی
- کنترل آزمایش غیرمخرب میان فرآیندی [درصورت لزوم]
3. بازرسی بعداز جوشکاری
- بررسی ظاهر، اندازه و طول جوش
- کنترل آزمایش غیرمخرب اضافی [درصورت لزوم]
- کنترل عملیات حرارتی بعداز جوشکاری
- آمادهسازی گزارشهای بازرسی
انواع بازرسی جوش
روشهای بازرسی جوش را میتوان به دو گروه تقسیم کرد:1. بازرسی مخرب جوش (DT)
- تست کشش (Tensile Test)
- تست خمش (Bend Test)
- تست ماکرو اچ (Macro Etch Test)
- تست سختی سنجی (Hardness Test)
از آزمونهای مخرب دیگری که بهندرت در برخی موارد استفاده میشوند، میتوان به تست ضربه، تست خوردگی، تست شکست جوش گوشهای و چقرمگی شکست اشاره کرد.
2. بازرسی غیرمخرب جوش(NDT)
- بازرسی چشمی (Visual Test-VT)
- بازرسی به روش مایع نافذ (Liquid Penetration Test-PT)
- بازرسی ذرات مغناطیسی (Magnetic Particle Test-MT)
- بازرسی رادیوگرافی (Radiography Test-RT)
- بازرسی الکترومغناطیسی (Electromagnetic Test-ET)
- بازرسی التراسونیک (Ultrasonic Test-UT)
حوزههای کاری بازرس جوش
بازرسان جوش در صنایع مختلفی بهصورت پروژهای یا تماموقت میتوانند فعالیت داشته باشند. این صنایع عبارتاند از:- صنعت نفت و گاز [خطوط لوله، لولهکشی صنایع و مخازن]
- صنایع هوافضا
- صنایع نظامی
- صنایع هستهای
- سازههای فولادی [ساختمانهای مسکونی و صنعتی]
- حملونقل [ریلی، جادهای و دریایی]
در این صنایع، بازرسان جوش میتوانند بهعنوان بازرس تجهیزات صنعتی، بازرس سازههای فولادی، بازرس پایپینگ، بازرس مخازن و... بهصورت پروژهای فعالیت کنند. همچنین آنها میتوانند در شرکتهای مشاور، آزمایشگاه جوش و بخش کنترل کیفیت کارخانهها استخدام شوند.
از دیگر حوزههای کاری پردرآمد بازرسان جوش، فریلنسری (Freelancer) یا آزادکار است. بازرسان جوش پساز کسب تجربه در پروژههای مختلف، تجهیزات NDT را تهیه و بهصورت پارهوقت در شرکتها فعالیت میکنند.
برخلاف تصورها، این تخصص فقط مختص آقایان نیست. خانمها نیز میتوانند پساز گذراندن دورههای بازرسی جوش، در کارخانهها، آزمایشگاههای جوش و حتی شرکتهای مشاور مشغولبهکار شوند.
[caption id="attachment_22403" align="aligncenter" width="600"] تصاویری از بازرسی جوش در صنایع مختلف[/caption]دستمزد و درآمد بازرس جوش چقدر است؟
بهدلیل اهمیت ویژۀ بازرسی جوش در صنایع مختلف، این تخصص یکی از پردرآمدترین مشاغل محسوب میشود. اشخاص پساز گذراندن دورههای بازرسی جوش و کسب مدارک لازم، به کارشناسان فنی و متخصص تبدیل میشوند. بازرسان جوش از مهمترین نیروهای هر کشور بهشمار میآیند.
درآمد بازرسان جوش بسته به نوع پروژه، سطح مدرک (Level I,II,III) و سوابق کاری آنها متفاوت است. در ایران نیز درآمد بازرسان جوش به عوامل مختلفی بستگی دارد. معمولا درآمد بازرس جوش در جنوب ایران بهدلیل شرایط سخت کاری از سایر نقاط کشور بیشتر است. در جدول زیر درآمد بازرسان جوش در کشورهای مختلف آورده شده است.
(با مدرک معتبر بین المللی)
جمعبندیدر این مقاله تلاش شد تا افراد دید درستی نسبت به وظایف بازرس جوش، حوزههای کاری او، انواع بازرسی جوش و سطح درآمد بازرس جوش در کشورهای مختلف به دست آورند. شما میتوانید با گذراندن «دوره بازرسی چشمی جوش» مهارتهای لازم در این زمینه را کسب کنید و وارد بازار کار خوب این موقعیت شغلی شوید.